Alle Nederlandse bedrijven, groot of klein, kunnen sinds gisteren adverteren op Twitter. De tweets kosten pas geld als ze worden opgepikt.
YOSHI TUK
Wat verandert er precies?
Tot nu toe was het alleen voor grotere organisaties mogelijk advertenties te plaatsen in de timeline, het overzicht van recente tweets, van gebruikers. Met de komst van een selfserviceplatform is dit nu zonder tussenkomst van dure marketingbureaus of de verplichting van een minimale besteding voor ieder Nederlands bedrijf mogelijk.
Welke advertentievormen zijn er?
De adverteerder kiest uit twee vormen van promotie. Het is mogelijk een eigen bedrijfsaccount in de schijnwerpers te plaatsen. Twitter tipt het account als interessant in de hoop dat meer mensen het zullen volgen. Een vaker gebruikte vorm is plaatsing van promoted tweets. Eigen bedrijfstweets met een reclame-uiting verschijnen bij de gebruiker tussen de tweets van anderen. De gebruiker hoeft het bedrijf daarvoor niet actief te volgen.
Hoe werkt het en wat kost het?
De reclames worden bij opbod geveild. Twitter brengt alleen de tweets in rekening die de gebruiker tot actie hebben aangezet. Dat kan een reactie zijn, een klik op een toegevoegde link of de gebruiker deelt het bericht met zijn volgers.
Volgens Marc de Vries, manager bij Twitter, geldt dit voor zo’n 3 procent van alle vertoningen van de advertentie. ‘Een veel hoger percentage dan de 0,05 procent die normaal op een banneradvertentie klikt. Je betaalt alleen wanneer de plaatsing je iets heeft opgeleverd.’
Wie bereikt de adverteerder?
Op basis van kenmerken als geslacht, leeftijd of interessen stelt de adverteerder een doelgroep vast. Voldoet een gebruiker aan de kenmerken, dan krijgt deze de reclame te zien. Volgens de internetdienst twittert ongeveer 80 procent van de gebruikers mobiel, vaak op een telefoon die de locatie vermeldt. Het is daardoor ook mogelijk een advertentie alleen te tonen aan twitteraars in een specifiek gebied.
Een restaurant zou bijvoorbeeld bij de opening van een filiaal een bericht kunnen plaatsen op de timeline van twitteraars in die omgeving. In Nederland is het mogelijk een advertentie te tonen in de provincie waar iemand zich in bevindt. Twitter verwacht dat dit in de toekomst ook stedelijk of zelfs nog preciezer kan.
Wekken die advertenties geen irritatie op?
De Vries benadrukt dat een advertentie wordt getoond als iedere andere tweet. ‘Alleen als de inhoud opvalt, zal de gebruiker haar opmerken.’ Het aantal advertenties zal niet direct explosief toenemen, grote en kleine bedrijven concurreren met elkaar om dezelfde plaatsen.
De adverteerders hoeven niet te vrezen voor de grote jongens. ‘Welke tweet we tonen, hangt behalve van de geboden prijs ook af van de interactie. Hoe meer reacties er komen, hoe relevanter het is voor de lezer, hoe vaker we de advertentie tonen.’ Zo kan ook een kleine ondernemer een gigant als Unilever verslaan, zegt De Vries.
Gaat Twitter dan eindelijk geld verdienen?
Twitter, dat eind vorig jaar naar de beurs ging, heeft daar nogal wat moeite mee. Afgelopen kwartaal zette de internetdienst uit San Francisco wereldwijd zo’n 312 miljoen dollar (241 miljoen euro) om, maar het verlies bedroeg 145 miljoen dollar.
Ongeveer 80 procent van de inkomsten komt voort uit de advertentieverkoop. Volgens Marc de Vries zijn de advertenties tot nu toe ook in Nederland de belangrijkste inkomstenbron. Hoeveel er wordt verdiend met de commerciële tweets wil Twitter niet bekendmaken.