Financiële tools lijden aan de Nibud-ziekte. Kijken naar je toekomst is veel interessanter. The Moneyer ontwikkelt een omgekeerde Marktplaats waar je spaardoelen en koopintenties publiceert.
Nu we met gemiddeld 3,6 financiële instellingen een relatie hebben geven online huishoudboekjes, ofwel personal finance managers, inzicht in ons uitgavepatroon. Een markt die te veel lijdt aan de Nibud-ziekte aldus Erik Driessen, oprichter van The Moneyer. “Tools worden gepositioneerd voor mensen die geld tekort komen en willen kijken naar het verleden. De toekomst is veel interessanter.” Driessen lanceerde een financiële manager plus. Een platform voorzien van alle standaard functies maar dan met focus op de toekomst. Driessen is naar eigen zeggen markt-maker met zijn a-typische startup. Hij creëert een omgekeerde Marktplaats.
Koopintentie
De ondernemer gelooft in de wederkerigheid van data. De data die de consument genereert bij een (financiële) instelling behoort de consument toe en moet daar mee kunnen doen wat hij wil. Met het (anoniem) inladen van alle banktransacties geeft The Moneyer zicht op het verleden maar maakt een vertaalslag naar de toekomst. Het simuleert de toekomst aan de hand van op te geven spaardoelen. Deze spaardoelen worden beschouwd als koopintenties welke commercieel interessant zijn voor bedrijven. Wanneer 90% van het spaardoel is bereikt kan de koopintentie vrijwillig openbaar worden gemaakt. Partners, die een fee betalen voor het gebruik van het platform, kunnen hierna een scherpe aanbieding doen.
In de startblokken zonder kapitaal
Zo’n 6 jaar geleden ontmoette hij tijdens zijn werkzaamheden als zelfstandig strateeg Willem Cramer, ceo bij Friesland Bank. Cramer legde hem een droomopdracht voor. Een internetbank ontwikkelen die niet concurreerde op prijs maar op functionaliteit. Een jaar lang werd er gewerkt aan het plan dat uiteindelijk strandde toen Cramer als ceo vertrok.
Hoewel Driessen al klaarstond in de startblokken moest hij een jaar lang leuren langs investeerders. “Men was enthousiast maar er was destijds te weinig kapitaal. Veel van de geïnteresseerden zaten vast aan Hyves dat extra geld nodig had.” Voordat Driessen opgaf ontmoette hij uiteindelijk enkele IT-ondernemers die tijdens de eerste meeting direct toestemden. In april 2011 kon alsnog worden gestart met de ontwikkeling.
A-typische startup
In plaats van jonge ondernemers te verzamelen koos Driessen bewust voor zeer ervaren krachten. Als een projectmanager sturen op tijd past niet in zijn visie. “Snelheid is belangrijk maar veel belangrijker vind ik vernieuwing en creativiteit. Uiteindelijk zijn er drie volledige versies ontwikkeld voor de huidige variant live ging.” Met allemaal meer dan 10 jaar werkervaring, vrouw, kinderen en een hypotheek is er van een startup en bijbehorende vergoeding eigenlijk geen sprake. “Ik vraag ze een creatief avontuur aan te gaan. Ons bestaansrecht moet nog worden veiliggesteld. Echt goede ontwikkelaars moet je de veilige ruimte bieden om te experimenten en te mislukken. Daarom zijn ze ook allemaal aandeelhouder.”
Privacy
Dat vertrouwen moest niet alleen intern worden gewonnen. Met onder andere oud-topmannen van Rabobank en Ordina werd direct een raad van commissarissen van statuur aangesteld. Het winnen van vertrouwen is volgens de ondernemer de grootste uitdaging. “Zij geloofden in ons idee. Voor het geld hoefden ze het echt niet te doen” aldus Driessen. “We vragen de consument om financiële data en bieden absolute privacy. We zijn wat dat betreft roomser dan de paus. Alle data wordt gehost in Zwitserland, het land dat niet meewerkt aan data-uitwisseling met de VS. We kunnen niet eens bij de e-mailadressen van onze gebruikers.” Met de huidige 1500 gebruikers is het nog een lange weg naar de beoogde 50.000. Het overtuigen laat Driessen verder over aan de gebruikers zelf. “De functionaliteit moet je overtuigen.”
Groei
De eerste partnerships worden op dit moment gesloten. Met name branche-organisaties zijn geïnteresseerd. Zo zouden leden van de Bovag in de toekomst een aanbieding kunnen doen. Ook voor verstrekkers van financiële producten kan het platform uitkomst bieden. Doordat alle financiële gegevens van een potentiële klant al beschikbaar zijn kan de acquisitietijd en dus de prijs van bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker sterk dalen. Er worden al gesprekken gevoerd om de gegevens van een gebruiker, indien hij of zij dat wenst, te koppelen aan sales-systemen.
Hoewel dit nog toekomstmuziek is hoopt Driessen uiteindelijk bij te dragen aan de liberalisering van de Europese markt. “Waarom zouden we in een verdere toekomst onze koopintenties niet voorleggen aan internationale spelers?”
Dit artikel verscheen eerder op Sprout.nl