Adverteren is relatief duur. En, toegegeven, wie bekijkt er nog een advertentie echt met aandacht? Aandacht krijg je door in te zetten op PR. ‘Je verhaal vertellen aan zij die je verhaal versnellen.’
Dit bericht verscheen eerder op Sprout.nl
Creatief omgaan met je middelen en budget is hard nodig in deze tijd. Wil je zonder hoge kosten een groot publiek bereiken, dan moet je met diegenen in gesprek gaan die je verhaal kunnen versnellen, zegt Jos Govaart van PR-bureau Coopr. Uiteindelijk willen journalisten, maar ook consumenten de ondernemer zelf horen. “Je ziet het aan de heisa rondom de topman van SNS. Alles moet een gezicht krijgen.”
Terug naar wat echt is
Ook Leonne van de Ven (de Wolven) ziet deze beweging. “Ondernemers denken vaak in promotie, het verkopen van een product, terwijl de persoonlijke verhalen veel interessanter zijn.” Volgens Van de Ven een logische reactie op onze aandacht voor online, technologie en innovatie. “We gaan terug naar wat echt is. We zoeken elkaar op, dat zie je in de communicatie en de herontdekking van offline samenkomen.”
Waar het vaak fout gaat
Dat vertellen van je verhaal gaat in de praktijk nog niet altijd even goed. Volgens Jos Govaart is een van de grootste knelpunten dat ondernemers slecht antwoord kunnen geven op de vraag wat het anderen kan schelen dat ze bestaan. “Er zijn maar weinig bedrijven die echt uniek zijn. Hoe verkoop je je producten als je niet eens antwoord kunt geven op het waarom van je onderneming?” Zonder dit antwoord wordt het bedrijven van PR lastig en, belangrijker nog, verlies je je bestaansrecht.
Het lef om menselijk over te komen
En dus moet je als ondernemer lef tonen. Een gesprek aangaan is eng, weet Govaart. De voorspelbaarheid van reclame klinkt vaak aantrekkelijker dan PR en storytelling. “In de vergaderkamer wordt iets scherps gezegd, maar als het dan formeel op papier staat wordt men angstig. Bang om arrogant over te komen of een reactie te krijgen.” Hoewel je je in reclame kunt verschuilen achter een merk moet je je gezicht laten zien. En daar is lef voor nodig. Lef om menselijk over te komen en om te laten zien welke impact je nou écht hebt in het dagelijks leven. “Het verhaal zit uiteindelijk in de ondernemer zelf.”
Gericht schieten
Veel bedrijven gaan de fout in door te schieten met hagel. Van de Ven ziet regelmatig dat bedrijven vooral zo veel mogelijk media benaderen met hun verhaal en dat is niet slim. Van de Ven: “Stel jezelf de vraag wie dit wíl weten. Het gaat bij PR niet om het aantal publicaties. Het gaat om de reactie, het gesprek dat volgt. Daaruit moet de actie komen waar je op hoopt.”
Kansen
PR hoeft trouwens volgens de experts helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het is bijvoorbeeld al heel effectief om online een laagdrempelige, gratis ‘laag’ aan te bieden. Jos Govaart is zelf enkele jaren geleden zonder extern kapitaal maar met bloed, zweet en tranen gestart met zijn PR-bureau Coopr. “In meer dan duizend blogs deelden we gratis onze kennis en kijk op PR en journalistiek. Nu nog steeds komt het merendeels van onze leads voort uit de vindbaarheid in Google en online zichtbaarheid.”