Ondernemerslessen van Kevin Voges (Yunoo)

Een jaar geleden werd startup Yunoo overgenomen door AFAS. Was het een gedroomde exit of een bittere pil? Een terugblik met Kevin Voges.

Dit artikel verscheen eerder op Sprout.nl

In 2008 gestart als studieproject lanceerden vier vrienden een online huishoudboekje. Een tool waarmee inzicht werd gegeven in de financiële situatie van de gebruiker. Enkele jaren later was het viertal een investering van mediareus Sanoma rijker en staken ze hun droom niet onder stoelen of banken. Internationaal uitbreiden en nummer 1 worden in Europa dat was de duidelijke doelstelling.

Succesverhaal

Yunoo leek één groot succesverhaal. De startup werd beloond met prijzen, Sanoma investeerde een miljoen euro en het aantal gebruikers groeide met de dag. Een overname leek dan ook niet de meest voor de hand liggende stap. “Het product was een groot succes maar de financiële resultaten vielen tegen. Het gevoel was daarom dubbel, maar we droomden over het verbeteren van het product. Dat was de absolute motivatie om door te gaan.”

Dat niet alles op rolletjes liep bleek anderhalf jaar geleden toen Bas van der Veldt, ceo van softwarebedrijf AFAS, toevallig telefonisch contact opnam. “Bas hadden we vaker gesproken en al eerder had hij zijn interesse in ons kenbaar gemaakt. Toen hij belde en vroeg hoe het ging, deelde ik als vanzelf alle ellende met hem. Over waar we vastliepen en wat niet ging zoals we wilden. Toen ik was uitgeraasd werden we uitgenodigd voor een kop koffie.” aldus Voges.

Eerdere onderhandelingen met investeerder Sanoma hadden ruim een half jaar geduurd. Voges stond niet meteen te springen om een nieuwe investeringsronde. “Dat het tot een overname zou komen, was voor ons echt een verrassing.”

Zucht van verlichting

Dat het snel kan gaan blijkt wanneer de handtekeningen enkele weken na het goede gesprek op papier staan en Yunoo wordt omgetoverd tot AFAS Personal. Drie van de vier oprichters verhuizen mee en worden intern gepresenteerd als nieuwe aanwinst. Ze krijgen de vrijheid om een nieuw team op te tuigen en kunnen zich volledig focussen op de ontwikkeling van het product. “Ik had het gevoel dat we constant vooruit renden. Zonder af en toe achterom te kijken en te zien waar we nu echt mee bezig waren. Na de overname slaakte ik wel een zucht van verlichting.”

Eén van de grootste knelpunten was het verdienmodel. Om geld te verdienen waren de ondernemers allerlei zijpaden ingeslagen. “Met de overname verdween de druk en konden we ons richten op dat wat we het liefst deden: het verbeteren van het product. Marketing, sales, en service, alles is hier al in huis. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat we ooit ook financieel zelf de broek op houden, maar er is nu meer ruimte en meer mogelijk.”

De prijs

De overname bracht veel groeimogelijkheden met zich mee maar had ook een prijs. Yunoo werd onderdeel van een groter geheel en verloor zelfs haar naam. “Door met investeerders te praten neem je al deels afscheid van je kindje. Voor mij persoonlijk was het veel belangrijker dat we door konden ondernemen dan dat het helemaal van ons alleen was.” Over de naam is uiteraard wel wat discussie gevoerd, zegt Voges lachend. Toch was dat op de lange termijn het beste. “Een tweede merknaam onderhouden is te kostbaar.”

Bij de overname van een succesvol product denk je aan grote sommen geld. De realiteit was anders. “Natuurlijk droom je als startend ondernemer wel eens van een mogelijke overname en het grotere geld. We waren echter realistisch genoeg om niet te rekenen op de enorme bedragen waar je wel eens over hoort. Financieel mogen we niet klagen maar bovenal was ik echt blij dat we een toekomst voor ons kind hadden.”

Ondernemerschap

Terugkijkende op de periode van ondernemerschap heerst naast een gevoel van verlichting vooral trots. “Het ondernemen met vrienden was een enorm leuke en spannende tijd maar we kunnen nu nog steeds om de tafel zitten en een plan direct uitvoeren. Er heerst hier dezelfde energie en vrijheid.”

Voges noemt het eerste jaar voor een startup cruciaal maar waar het destijds aan ontbrak was het ‘slimme geld’. “Gidsen en ondersteunen is belangrijk. We waren jong en ambitieus maar groen achter de oren. Ik had daarom graag een klankbord in de buurt gehad. Zelfs met mijn huidige ervaring zou ik mijzelf tips geven en kunnen coachen waar dat nodig was.”

Te voorzichtig

Ondanks dit gemis heeft de oprichter nooit spijt gehad van genomen beslissingen. Toch zou hij met de kennis van nu bepaalde zaken anders aanpakken. “We waren wat te voorzichtig. Met terugwerkende kracht denk ik dat we meer hadden moeten denken vanuit onze eigen belangen. Je gaat er vanuit dat het wel goed komt, maar dat komt het natuurlijk niet altijd. Daar hadden we op voorbereid moeten zijn.” De grootste zorg voor de jonge ondernemers was het verdienmodel dat ontbrak bij lancering. “ We probeerden het wel, maar dat was trekken aan een dood paard en dat beseften we te laat. Je moet je focussen op wat wel werkt.”

Toekomst

Met de overname gingen voor AFAS Personal vele deuren open die lang gesloten bleven. Nu het platform onderdeel is van een grotere naam kan er echt een vuist worden gemaakt. Wat Yunoo lang niet voor elkaar kreeg lijkt nu dan toch te lukken. Binnenkort wordt de eerste automatische koppeling gemaakt met een van de grote banken.

Als onderdeel van AFAS denkt Voges makkelijk marktleider te kunnen blijven. “Concurrenten zijn zogezegd onze grootste gebruikers. Ze hebben de afgelopen jaren met name van ons kunnen leren. Als ondernemer moet je stronteigenwijs blijven en je eigen plan trekken.”

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top