Niet iedere ondernemer is even bedreven in marketing en strategie. Grootste valkuilen zijn tunnelvisie, gebrek aan focus en het uit het oog verliezen van bestaansrecht.
Dit bericht verscheen eerder op Sprout.nl
Ondernemers lopen met name vast op de strategie, vragen zich af welke doelgroep moet worden aangeboord en hoe ze die vervolgens kunnen bereiken. Dit concludeert Joey Duis, strateeg bij Doom & Dickson, naar aanleiding van de onlangs gehouden ’24 uur van reclame’. De Nederlandse creatieve industrie kwam hier in contact met het mkb en kreeg zo een kijkje in de keuken. Er werd gesproken over de aspecten van marketing waar mkb’ers mee worstelen.
Tunnelvisie
Volgens Duis ligt bij ondernemers vooral tunnelvisie op de loer. “Het is één van de grootste gevaren wanneer met een beperkt budget wat pogingen worden gedaan op het gebied van promotie”.
De tunnelvisie is overigens eenvoudig te voorkomen. “Als ondernemer moet je zo nu en dan een stapje terug doen en in de breedte kijken. Nadenken over je eigen bestaansrecht en onderscheidend vermogen kan al een eye-opener zijn.”
Gebrek aan focus
Tim Sneep, marketeer bij Leukwerkt, ziet vooral een gebrek aan focus. Door de drukte op de werkvloer lijken ondernemers hun bestaansrecht uit het oog te verliezen zo concludeert hij. “Ondernemers zijn druk met ondernemen. Adverteren is zonde van het geld en tijd is er al helemaal niet. De chaos zorgt er vervolgens voor dat ze het niet allemaal overzien.”
Roeien met de riemen die je hebt
Ondernemer Kim Bunt onderschrijft dit. “Als ondernemer kom je niet zo makkelijk aan echte creativiteit. Je werkt met een blinde vlek en doet alles zelf. ‘s Avonds nog even boekhouden of een reclamecampagne bedenken, het is roeien met de riemen die je hebt”.
Bunt houdt zich bezig met verschillende projecten waarbij maatschappelijke relevantie en duurzaamheid aan elkaar worden gekoppeld. Samen met de Voedselbank heeft hij voedseltuinen aangelegd in Rotterdam. Om toch ook geld te verdienen startte hij een jaar geleden een groothandel in duurzame tuinartikelen. “Mijn vraag is hoe ik het duurzame verhaal overbreng aan de inkoper en consument”.
Reclamebureau inschakelen?
Hoewel Tim Sneep op basis van zijn gesprekken met ondernemers concludeert dat er een enorme vraag en markt is voor creatief advies aan het mkb heeft het volgens Bunt niet zoveel zin een bureau in te schakelen. “Echte creativiteit hoef je niet te verwachten. Het zijn consultants. Niets mis mee, maar iets vernieuwends zullen ze niet bedenken. En ook de kosten van een reclamebureau zijn niet bepaald uitnodigend.”
Toch moet er volgens de ondernemer wel iets gaan gebeuren. “Het mkb kraakt aan alle kanten. We zouden veel meer in communities en samenwerkingsverbanden moeten denken. Dat kan ons echt vooruit helpen.”