De export van oude auto’s is het afgelopen halfjaar verdubbeld. Reden: inperking van de belastingvrijstelling. Stichting Autobelangen verwacht een grote tegenvaller voor het kabinet.
YOSHI TUK
Bezitters van oude auto’s hebben hun voertuigen sinds 1 januari massaal verkocht. Vooral oldtimers die rijden op lpg en diesel zijn geëxporteerd naar landen als België, Duitsland, Marokko, Libië en Nigeria. Door deze verkoopgolf zal het kabinet mogelijk 85 miljoen euro aan motorrijtuigenbelasting mislopen, denkt stichting Autobelangen.
In de eerste zes maanden van dit jaar exporteerden Nederlandse automobilisten 13 duizend oldtimers, blijkt uit nieuwe cijfers van informatie-instituut VWE. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Vooral België is populair, ruim 20 procent van de geëxporteerde auto’s ging naar de zuiderburen. Eigenaren verkochten de auto’s waarschijnlijk omdat ze sinds begin 2014 motorrijtuigenbelasting moeten betalen.
Voor auto’s met een benzinemotor geldt een overgangsregeling met bijbehorend gereduceerd tarief. De export van die voertuigen steeg daarom ‘slechts’ 48 procent, naar zesduizend. Het aantal geëxporteerde oldtimers die op lpg rijden, nam dit jaar 145 procent toe. De uitvoer van oude auto’s op diesel steeg met 225 procent.
Naast verkopen kunnen bezitters van oude auto’s de belasting ook ontlopen door hun voertuig te laten slopen of uit de roulatie te halen door de registratie te ‘schorsen’. Wouter van Embden van Stichting Autobelangen vermoedt dat de overheid veel belastinginkomsten gaat mislopen. In plaats van de voorgerekende 120 miljoen euro lijkt de regeling slechts 35 miljoen euro op te brengen.
Het kabinet perkt de vrijstelling op motorrijtuigenbelasting voor oldtimers naar eigen zeggen vanuit milieuoverwegingen in. Van Embden is verbolgen dat de overheid geen alternatief met gelijke opbrengst serieus heeft bekeken. ‘Dit kabinet leeft in een papieren werkelijkheid. De discussie over oldtimers was politiek al gesloten. Het kabinet probeerde snel het tekort onder de 3 procent te krijgen en daarmee de begroting op orde te brengen.’
Het ministerie van Financiën laat weten nog niet in het bezit te zijn van officiële cijfers en daarom niet te reageren. ‘Het zijn door stichting Autobelangen verzamelde en geïnterpreteerde cijfers’, zegt een woordvoerder. Op het effect van de maatregelen blijkt voorlopig nog geen zicht. Wel zegt de woordvoerder kanttekeningen te plaatsen bij de berekening. Zo maakten bijvoorbeeld jongere oldtimers relatief veel kilometers in dagelijks gebruik. Het is volgens hem zeer waarschijnlijk dat deze auto’s zijn vervangen door een nieuwere personenauto.
Eigenaren van de ongeveer 250 duizend klassieke voertuigen in Nederland roeren zich mondjesmaat, maar te marginaal voor politiek effect. Volgens Van Embden speelt de overheid ze tegen elkaar uit. ‘De grootste groep, bezitters van een benzinevoertuig, zijn gematst met een overgangsregeling. Uit angst voor tariefverhogingen houden zij hun mond.’ Van Embden zet nu in een op de rechtszaak tegen de staat die later dit jaar plaatsvindt.