Nieuwe btw-regels veranderen app-markt (Volkskrant, 02-01-2015)

Bedrijven die apps verkopen, stoeien met de per 1 januari verscherpte Europese belastingregels. In praktijk betekent het dat zij de prijzen zullen verhogen of genoegen moeten nemen met minder opbrengsten.

Met de regelgeving wordt het aan de fiscus af te dragen btw-bedrag niet meer vastgesteld door het land waar het verkopende bedrijf is gevestigd, maar dat waar de aankoop wordt gedaan. Daardoor kunnen bijvoorbeeld aanbieders via de App Store niet langer profiteren van gunstiger tarieven. Omdat Apple officieel vanuit Luxemburg verkoopt, rekende het tot op heden maar 15 procent btw.

Nadat Apple al in december aankondigde rekening te gaan houden met lokale belastingstelsels heeft ook Google Play de regels voor een verkoop gewijzigd. Eerder controleerde Google niet hoeveel btw een bedrijf in rekening moest brengen en of dat ook gebeurde. Nu vindt de extra afdracht aan de belastingdienst automatisch plaats vanuit de portemonnee van die verkoper, de 30 procent die Apple en Google inhouden als commissie blijft namelijk ongewijzigd.

Volgens David van Brakel, uitgever van de wereldwijd populaire agenda-app Week Calendar, zullen veel ontwikkelaars zich gedwongen zien hun tarieven te verhogen. Voor Van Brakel reden het roer volledig om te gooien. Vanaf februari is de applicatie gratis en hoopt het bedrijf geld te gaan verdienen met in-app aankopen: extraatjes waarmee de gebruiker zijn agenda uitbreidt. Betalen voor apps zal langzaam verdwijnen, zo is zijn verwachting.

De aanscherping van regels geldt overigens ook voor onlinediensten als videostreaming van Netflix of het internetbellen via Skype. Netflix laat aan The New York Times weten de tarieven niet te verhogen en de extra belasting voor lief te nemen. Microsoft – eigenaar van Skype – verhoogt de prijzen voor het bellen wel.

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top