De kwakkelende HEMA gooit een nieuw wapen in de strijd voor meer klandizie. Na vakanties, verzekeringen en nota- risdiensten stort het warenhuis zich nu op de verkoop van smart- phones en tablets.
Dat heeft HEMA maandag bekendgemaakt. Vanaf 100 euro is het al mogelijk een HEMA-telefoon te bemachtigen. Een tablet is met 125 euro niet veel duurder. Als het aan de retailer ligt, graait de klant voortaan bij de onderbroeken direct een nieuwe telefoon mee.
Volgens onderzoek is de prijs steeds vaker bepalend bij de zoektocht naar een nieuwe telefoon, vaker dan het merk. De stap van het warenhuis lijkt daarmee niet bij voorbaat kansloos, onderschrijft ook Ed Achterberg van Telecompaper. Hij zal er niet raar van opkijken als andere winkelketens volgen. ‘Vroeger had bijna iedere telefoon eigen software. Daarbij moest je dan als verkoper veel assistentie verlenen. Nu de meeste Android van Google als besturingssysteem hebben is dat niet meer nodig. Het verkopen van deze apparaten is nu net zo eenvoudig als een broodrooster.’
Zowel de smartphone als de tablet draait met het Android KitKat besturingssysteem en is er in twee
uitvoeringen – met een groot en kleiner scherm. De apparaten zijn beschikbaar in zwart en wit. Volgens HEMA past de ‘look and feel’ bij die van het warenhuis. In de praktijk komt het erop neer dat de winkelketen haar beeldmerk heeft laten drukken op een standaardapparaat uit China.
In het Verre Oosten bevinden zich honderden, zo niet duizenden fabrikanten waar je merkloze telefoons en tablets bestelt uit een boekje. ‘Een keertje Skypen met China, je voorkeuren opgeven en aantal en prijs
afspreken. Zo word je tegenwoordig telefoon of tabletverkoper’, zegt Wout Funnekotter van technologiesite Tweakers.
Veel fiducie heeft hij niet in deze apparaten. Hij omschrijft ze als dertien in een dozijn, gemaakt van matige onderdelen. ‘Voor HEMA is het een manier om een graantje mee te pikken. Wil je als bedrijf kwaliteit leveren en geld verdienen, dan moet je de tele- foons zelf bouwen.’ Dat een groep klanten wel zo’n apparaat koopt sluit hij niet uit.
‘Dat zijn mensen die niet geven om techniek en ook eens willen Whatsappen. Of die tot nu toe geen smart-
phone konden betalen.’ Daarmee wil Funnekotter niet zeggen dat goedkoop ook duurkoop is. ‘Goedkope telefoons en tablets zijn echt van steeds hogere kwaliteit. Dan moet je het over het al- gemeen zoeken in het middensegment. Apparaten tussen 200 en 450 euro kunnen verrassend goed zijn.’
De telefoons ‘van HEMA’ zijn van het Chinese merk Zopo. De Nederlandse importeur daarvan zegt het alleenrecht voor de verkoop te bezitten. Hij laat daarom uitzoeken of HEMA deze afspraak schendt. Welke Chinese leverancier HEMA in de arm heeft genomen voor de mobieltjes wil het bedrijf niet zeggen.