Update: Media-aandacht Wilders neemt af, wel dubbel zo vaak genoemd als Buma en Pechtold

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De aandacht voor PVV-leider Geert Wilders is in aanloop naar de verkiezingen iets afgenomen. Wel wordt hij in Nederlandse kranten nog bijna dubbel zo vaak genoemd als Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66). De aandacht voor Sybrand Buma en Jesse Klaver (GroenLinks) is iets toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van de krantenartikelen die zijn verschenen tussen 1 en 11 maart.

De cijferopsomming is een update van de vorige week verschenen analyse over de afgelopen zes maanden. Hieruit bleek dat Geert Wilders vier keer zoveel aandacht kreeg van kranten als de leiders van het CDA, D66 en GroenLinks. Deze aanvulling maakt duidelijk dat de relatief grote hoeveelheid aandacht voor Wilders is afgenomen. Werd hij eerder nog in 26 procent van de artikelen genoemd, in de dagen voor de verkiezingen was dit nog 19 procent. De aandacht voor Sybrand Buma en Jesse Klaver nam het meeste toe – met 5 en 3 procentpunt.

De aandacht voor kleinere partijen is nog altijd gering. In bijna 1700 artikelen is een lijsttrekker van een gevestigde naam genoemd. In slechts 176 artikelen noemden kranten de leider van een kleinere partij bij naam. Opvallend is wel dat de aandacht voor de lijsttrekkers van kleine partijen met de tijd is gehalveerd (van 18 procent naar 9,5 procent). Ook in de berichtgeving over deze personen zijn verschuivingen zichtbaar: Jan Roos (VNL), Tunahan Kuzu (DENK) en Ancilla van de Leest (Piratenpartij) zijn allemaal vaker genoemd. Sylvana Simons en Thierry Baudet juist minder. Hero Brinkman en Jacques Monasch zijn praktisch vergeten door de journalist.

Alle cijfers per krant zijn in onderstaande grafieken gevat. De eerdere publicatie over de hoeveelheid media-aandacht voor lijsttrekkers bevat data over de afgelopen zes maanden – per dagblad en politicus.
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Overzicht lijsttrekkers in Nederlandse kranten, 1 t/m 11 maart 2017

https://datawrapper.dwcdn.net/DsyVP/1/[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Overzicht lijsttrekkers in Nederlandse kranten, september 2016 t/m februari 2017

https://datawrapper.dwcdn.net/dILAn/2/[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Aandacht voor lijsttrekkers in Nederlandse kranten, 1 t/m 11 maart 2017

https://datawrapper.dwcdn.net/k2sO0/1/[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Aandacht voor lijsttrekkers in Nederlandse kranten, september 2016 t/m februari 2017

https://datawrapper.dwcdn.net/QpPcU/6/[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Aandacht voor lijsttrekkers kleine partijen in kranten, 1 t/m 11 maart 2017

https://datawrapper.dwcdn.net/rkLrt/1/[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Aandacht voor lijsttrekkers kleine partijen in kranten, september 2016 t/m februari 2017

https://datawrapper.dwcdn.net/JfU2A/2/[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Meer weten over de dominante aanwezigheid van media-economen? Lees hier het verslag.

Foto: cc[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top