Aan de vete tussen Franse luxemerken Louis Vuitton en Hermès is een einde gekomen. Het conflict, dat zelfs leidde tot een door de financiële waakhond uitgedeelde boete van 8 miljoen euro, sleepte publiekelijk al bijna vijf jaar.
VAN ONZE VERSLAGGEVER YOSHI TUK
LVMH, het moederbedrijf van luxetassenverkoper Louis Vuitton, en het ruim 175 jaar oude modebedrijf Hermès hebben bekendgemaakt de ruzie bij te leggen. Gedurende een periode van tien jaar kocht LVMH zonder dat Hermès dit wist via een constructie van dochterondernemingen aandelen van de directe concurrent. Bij de eenzijdige aankondiging van de relatie in 2010 bleek het belang bijna 15 procent groot. De Franse wet schrijft echter voor dat een aandeelhouder al vanaf 5 procent melding moet maken van een aanzienlijk belang.
Volgens LVMH betrof het slechts een investering met als doel het voortbestaan van het merk Hermès en iconen als de zijden sjaaltjes veilig te stellen. Het bedrijf omschreef de concurrent als een van de pareltjes van de in- dustrie en zou hem daarom financieel willen ondersteunen.
Hermès dat sprak over een vijandige poging tot overname diende een klacht in bij de Autorité des marchés financiers (AMF) wegens handel met voorkennis en manipulatie van de aandelenkoers.
Enkele jaren van juridisch getouwtrek en klachten over chantage en oneerlijke concurrentie verder, spreekt familiebedrijf Hermès afgelopen jaar nog over voortzetting van ‘de strijd van deze generatie’. Niet veel later krijgt LVMH alsnog een boete van 8 miljoen euro van AMF, de grootste in de geschiedenis van de waakhond. Hoewel het bedrijf zegt zich niet te kunnen vinden in het besluit legt het zich er wel bij neer.
Met bemiddeling van de Franse rechtbank zijn de bedrijven nu overeengekomen dat LVMH zijn belang van 23 procent volledig afbouwt. Aandelen in Hermès zal de fabrikant gefaseerd overgedragen aan aandeelhouders van LVMH zodat de prijs van aandelen niet direct keldert. Zijn grootste aandeelhouder, Christian Dior, zal deze eveneens overdragen.
Topman Bernard Arnault van LVMH behoudt met zijn holding Groupe Arnault wel een belang van 8,5 procent. Ook is afgesproken dat LVMH de komende vijf jaar geen nieuwe aandelen van de concurrent zal aankopen.