Laten social media de verrassing verdwijnen?

Werkelijk elke vorm van content is op ieder moment van de dag te vinden en te raadplegen. Gevonden content kan gelinkt en bewerkt worden. Informatie is in eigen beheer. Traditionele media worden daarentegen gekenmerkt door het zenden. Als ontvanger heb je nauwelijks invloed op de context, inhoud of het frame. Beide hebben voor en nadelen maar nemen social media niet het verrassingseffect weg?

Suggesties

Het online aanbieden van deze ruwe informatie kan een voordeel zijn. Nooit eerder was het eenvoudiger om van de ene naar de andere bron te schakelen. Informatie is rijker dan ooit. Aan de andere kant is ook uit onderzoek gebleken dat diegenen die zich online laten informeren een beperkter besef hebben van onderwerpen dan diegenen die zich bijvoorbeeld met name op de krant richten. Zeker social media dragen bij aan deze nauwere focus. Suggesties van aanvullende info, interessante links en aan te raden content worden nagenoeg altijd gedaan in hetzelfde kader. Suggesties worden gedaan door te kijken naar wat gelijkgestemden ook lazen. Suggesties worden gedaan door te kijken naar wat in je huidige straatje zal passen.

Verrassing

Is dat niet jammer? Het zou je kunnen wijzen op iets waar je wellicht zelf niet aan had gedacht. Het kan een ander licht laten schijnen op een onderwerp, het kan een andere kant van het verhaal tonen. Het zorgt voor een vollediger beeld. Daarnaast zijn verrassingen leuk. Het is niet voor niets dat we geïnteresseerd zijn in anderen. Het geeft ons een verrassende kijk op onszelf. Boodschappen doen we nog steeds in de supermarkt, juist omdat ons hier verrassende suggesties worden gedaan. Producten waar we zelf niet aan hadden gedacht liggen voor het oprapen. Muziek luisteren we nog steeds graag  op de radio. Voor de variatie binnen ons genre maar steeds weer iets nieuws.

Zeker nu we zien dat veranderen steeds belangrijker wordt is het noodzakelijk om verder te kijken dan het bekende. Hoe zal het zich verder ontwikkelen? Worden suggesties niet te veel gedaan binnen heersende ideeën en bestaande interesses? Horen we ooit nog wel eens de andere kant van een verhaal?

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top