Het internet dat we vandaag de dag kennen is in veel gevallen voorzien van een versleuteling zodat bijvoorbeeld het verkeer tussen je bank en eigen computer niet door derden kan worden ingezien. Uit de meest recente lek van Edward Snowden blijkt dat de NSA deze doelbewust kraakt zo meldt The New York Times.
Zowel bedrijven als consumenten vertrouwen erop dat de uitwisseling van data beveiligd is tegen het digitaal afluisteren van de ongenodigde en overheid. Uit de gelekte documenten blijkt dat de NSA hard werkt aan het breken van encryptie en heeft de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor deze beveiliging bewogen zogenaamde achterdeurtjes in te bouwen. Het document geeft helaas geen inzicht in welke bedrijven dit zijn. De NSA ziet het als noodzakelijk codes en beveiliging te breken. Als het niet in staat is de berichten van terroristen te onderscheppen dan loopt het land serieus gevaar, aldus de toelichting.
Nederlandse beveiligingsexperts lijken nog niet direct onder de indruk van de onthullingen. Zo stelt Oscar Koeroo op Webwereld.nl “Encryptie is en blijft veilig: de crypto is goed, de wiskunde is goed.” Het zijn geruststellende woorden van de expert maar ook Der Spiegel bericht over het onderwerp en stelt dat de NSA kinderlijk eenvoudig smartphones kan kraken. Meegekeken kan worden met berichten en persoonlijke bestanden op Android, iPhone en BlackBerry. Steve Weis, CTO van PrivateCore, besluit met goedbedoelde woorden dat encryptie de beste manier blijft om online data te beschermen. Een alternatief is een open-source techniek als Open SSL. De open-source code is openbaar en dus te controleren op kwetsbaarheden.
De veiligheid op het net is voor de NSA met name een hinderlijke barrière. Is er in de cloud dan helemaal niets meer veilig? Gelukkig is dat nog niet zo te stellen. De zeer krachtige versleutelingssystemen zijn vooralsnog niet door door de NSA gekraakt en ook blijven Amerikaanse bedrijven als Google – met toch al de schijn tegen – hard werken aan een versnelde invoer van verbeteringen.