Inditex dankt stijging omzet aan expansiedrift en onlineverkoop (Volkskrant, 18-09-2014)

Het Spaanse kledingconcern Inditex heeft de omzet in de eerste helft van het boekjaar zien toenemen. Het moederbedrijf van winkels als Zara, Massimo Dutti en Bershka wist 6 procent meer verkopen te realiseren.


VAN ONZE VERSLAGGEVER YOSHI TUK

De ruim 6.400 winkels in 88 landen hebben een totale omzet van ruim 8 miljard euro opgeleverd. Het bedrijf blijft daarmee concurrent Hennes en Mauritz (H&M) voor als grootste kledingbedrijf ter wereld. De totale winst daalde wel van 951 miljoen euro naar 928 miljoen euro.

Vooral de expansiedrift van het bedrijf heeft tot hogere opbrengsten geleid. In maart kondigde Inditex aan meer dan vijfhonderd winkels te openen en online uit te breiden. Daarnaast wil het moederbedrijf dat Zara aan het einde van de maand in 27 landen webwinkels heeft.

Door de online-uitbreiding en het toenemend aantal verkopen via internet krijgen ook de filialen een nieuwe rol. Zara zal de belangrijkste winkels ombouwen tot zogenoemde flagship stores, grote filialen op een prominente plek in de stad. Deze winkels met een luxueuze uitstraling zullen met speciale acties en producten een aanvulling moeten vormen op de webwinkels. Deze zomer opende Zara nog een filiaal aan een van de drukste winkelstraten van Hongkong. Het pand, eerder een vestiging van H&M, bestrijkt maar liefst 55 duizend vierkante meter aan oppervlakte, verspreid over zes verdiepingen.

Het succes van Inditex vindt zijn oorsprong in thuisland Spanje. Daar weet Zara de kleding voor lagere prijzen te verkopen waardoor deze betaalbaar blijft voor de locale bewoner. Strategisch kiest het bedrijf een andere koers dan veel concurrenten. Waar H&M doorgaans één collectie per seizoen op de markt brengt, kiest Zara ervoor sneller producten uit de winkel te halen. Het bedrijf zegt relatief vlot te kunnen ontwerpen en produceren waardoor dit mogelijk is. Het werkt onder meer samen met Turkije dat doorgaans sneller levert dan een Aziatische producent.

Oprichter Amancio Ortega Gaona (78) is de rijkste man van Spanje. Met een door zakenblad Forbes geschat vermogen van bijna 63 miljard dollar (49 miljard euro) is hij de op vier na rijkste man ter wereld.

 

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top