IKEA’s online inhaalslag: focus op analytics en datagedreven marketing

Dat het internet iets meer is dan een gebbetje weten ze inmiddels ook bij IKEA. Ja, dat de stap naar online verkoop veel te laat werd gezet – in 2013 namelijk – is ze duidelijk. ‘Het internet is geen trend’, concludeerde de topman niet zo lang geleden. Eenmaal overstag beschouwt het bedrijf ‘online’ als serieus te nemen onderdeel van de groeiagenda.

Ook in ons land. Erg belangrijk voor die groei is de investering in analytics en datagedreven marketing, vertelt Jeroen Hubert – sinds twee jaar marketingdirecteur bij IKEA Nederland. Met behulp van het al jaren populaire loyaliteitsprogramma IKEA FAMILY bundelt het bedrijf nu offline en online data samen. Kassagegevens uit de winkel en online klik- en koopgedrag geven samen een nog beter beeld van klantprofielen en interesses.

Marketing belooft hierdoor eindeloos veel preciezer worden. Maar bekijkt de klant online een dekbed dan hoeft hij er niet op te rekenen dat hij bij het betreden van de winkel automatisch een berichtje ontvangt. ‘U bent geïnteresseerd in dekbedden? Klik hier voor advies en een kortingsbon.’ Dat gaat de marketingdirecteur nog veel te ver.

IKEA maakt een digitale leerfase door. Daar laat hij geen misverstanden over bestaan. ‘Onze herkomst vind je in stenen winkels, daarin zijn we van nature goed.’ Logistiek, productontwikkeling en de winkelervaring noemt Hubert als de sterke kanten van het bedrijf. De ervaringen op het wereld wijde web zijn daarentegen nog jong.

‘Om een voorbeeld te geven: andere winkeliers zijn al sinds eind jaren negentig online. Onze webwinkel ging pas drie jaar geleden live.’ De inhaalslag wordt naar eigen zeggen ‘redelijk snel’ gemaakt. Hoewel je zou verwachten dat er anno 2016 in ieder land wel een webshop draait, zijn er nog altijd meer landen niet dan wel actief in e-commerce. ‘Wel gaat een aantal landen heel hard nu. Engeland, Duitsland en ook Nederland. Wat betreft omzet uit e-commerce groeit Nederland wereldwijd relatief het sterkst.’

De vorig jaar van De Bijenkorf overgekomen Eelke Ritsma zette een inmiddels zeven man sterk team van analisten op. ’Als eerste en nog steeds één van de weinige IKEA-landen zijn we zo structureel bezig met big data en online marketing’, vertelt Hubert hierover. De impact is soms zelfs zo groot en vooral direct, dan blijkt de rest van de organisatie hier nog niet op ingespeeld.

Vanuit de werkkamer waar het gesprek plaatsvindt, wijst hij op een grote reclamezuil naast de nabijgelegen IKEA-vestiging. Nog geen twee dagen eerder lanceerde het bedrijf een marketingcampagne voor één van de nieuwe productlijnen. De tabletstandaard waarvoor men reclame maakt is nu al uitverkocht. En nee, dat is niet iets positiefs. ‘Er rijden nu vrachtwagens vanuit Duitsland en België naar hier met extra voorraad. Dat mag en hoeft natuurlijk niet te gebeuren.’ Betere interne afstemming en leren voorspellen met data moet daar een einde aan maken. Zoiets kost tijd. ’En we zijn ook gewoon een groot internationaal bedrijf.’

Wat is de rol van analytics en ‘slimme’ marketing?

Toen ik hier twee jaar geleden binnenstapte hadden we door ons loyaliteitsprogramma, IKEA FAMILY, al een enorme database met klantgegevens. Een klein clubje had hiertoe de toegang en stuurde eens in de paar weken een e-mail met aanbiedingen. Zo gingen we met data om. Nu hebben we door het hele land dashboards beschikbaar gemaakt met verkoopdata zodat iedere medewerker op de vloer zicht krijgt op het effect van veranderingen die ze doorvoeren. Daarnaast is de e-mailfrequentie enorm verhoogd. Iedere e-mail zorgt weer voor verrijking van bestaande data.

Uit het klikgedrag maken we bijvoorbeeld op welke interesses iemand heeft en hoe diegene woont. De gegevens worden gecombineerd met de verkoopdata die via de FAMILY-kaart aan de kassa worden verzameld. Een eenvoudig voorbeeld: onlangs stuurden we verschillende e-mails uit met producten voor rondom het huis. Daaruit maken we op of iemand een tuin heeft of een balkon. In daaropvolgende online marketing en e-mails communiceren we dan gerichter met content over één van die twee. Dat was twee jaar geleden ondenkbaar.

Wat leren al die data jullie?

Dat er in die database heel veel trouwe klanten zitten. Het is daarom enorm belangrijk te blijven communiceren en te laten zien wat je verkoopt. Je begint gewoon met het opvoeren van de frequentie naar bijvoorbeeld één e-mail per week. Dat levert al direct extra omzet op en echt niet die verdubbeling van het aantal afmeldingen – zoals vaak wordt gedacht.

Natuurlijk heb je niet iedere week een nieuw bankstel nodig. De crux zit hem in continue relevantie. Een van de manieren hiervoor is op zoek te gaan naar wetmatigheden in de data. Die vertellen wat anderen met vergelijkbare kenmerken of aankooppatroon nog meer kochten. Op basis daarvan kun je iemand bijvoorbeeld triggeren een vaas aan te schaffen. We focussen ons nu heel sterk op de uitbreiding van onze communicatiekanalen. Reageert iemand niet op e-mail of een Facebookbericht dan kijk je of diegene via een andere route is te interesseren.

De koppeling van online en offline data zorgt verder voor een beter beeld van de opbrengst. Het online rendement uit e-mail is beperkt. Tel je de aankopen die iemand in de winkel doet daarbij op dan blijkt die omzet gewoon te zijn verdubbeld.

Bijten online en offline elkaar niet?

Een van de dingen die we uit de data opmaken is dat e-commerce een ander bereik heeft dan de winkel. De directe invloedssfeer van een winkel is ongeveer veertig minuten. In gebieden die daar buiten vallen – Zeeland en Den Helder bijvoorbeeld – zien we zelfs een buitenproportionele groei van online verkoop. De twee versterken elkaar.

De keuze voor e-commerce en slimme marketing leidt ongetwijfeld ook tot discussie

In ieder bedrijf speelt de discussie over kannibalisatie, dus ook bij ons. Zit het ene kanaal het andere niet in de weg? Met onze FAMILY-data lieten we zien dat mensen die zowel in de winkel als online kopen op jaarbasis 3,5 keer zoveel uitgeven als mensen die maar één kanaal gebruiken. Ook is de retentie hoger. Dat ze eenmalig meer uitgeven is prettig, loyaliteit op langere termijn is nog veel belangrijker.

Toen we met ‘online’ begonnen, ontstond bij de winkelmanager de perceptie dat dit omzet zou kosten. ‘De klant komt bij mij kijken, maar koopt vervolgens online. Terwijl ik heb ervoor heb gewerkt.’ Daarom besloten we vrij snel om te werken met postcodegebieden. Alles wat online wordt besteld, geldt als omzet van een winkel. Daarmee is de discussie voorbij. Voor de winkelmanager betekent het ook dat hij een klant de tijd kan geven thuis na te denken over zijn aankoop. De deal hoeft niet direct te worden gesloten. We kennen allemaal de keukenwinkels waarin je bij wijze van spreken tot aan de uitgang aan je jasje wordt getrokken. Zo zijn we niet en willen we ook nooit worden.

Zorgen al die data ook intern voor veranderingen?

Ja, je kunt je als bedrijf veel beter voorbereiden op het effect van marketing. Stel dat de data laten zien dat 30 procent van de mensen die een Facebookbericht liket ook daadwerkelijk een aankoop doet. Dan kun je voorafgaand aan zo’n bericht natuurlijk beter inschatten hoeveel voorraad je in een winkel nodig hebt. Is die voorraad er niet dan stel je zo’n ‘post’ even uit.

Door online en offline data op elkaar aan te laten sluiten, kun je de mediamix beter afstemmen. Vroeger lanceerde we bij wijze van spreken een tv-spot en was de winkel hier niet op voorbereid. Met de data uit online marketing – e-mail, bannering, video en social media bijvoorbeeld – krijg je een beter begrip van media-types en de impact. Andere afdelingen weten dus wat ze kunnen verwachten en houden hier rekening mee in de inkoop, logistiek en planning in de winkel.

Soms gaat dat dus nog mis

Ja en dan ontstaat er heus wat frustratie. ‘Hebben we gave dingen en dan kan het niet.’ De impact die je genereert is voor nu dan gewoon te groot. Maar in de kern kun je op basis van data het bedrijf beter aansturen. De verkoop- en postcodegegevens vertellen bijvoorbeeld welke winkels met voorraad blijven zitten of in welke regio een specifiek product minder goed verkoopt. Met online advertenties gericht op die gebieden vul je dan de witte vlekken in het land. Maar we gaan ook met een salesteam langs bij de verschillende vestigingen. Waarom slaagt men er in de ene vestiging wel in topmatrassen bij een matras te verkopen en in de andere niet?

Het loyaliteitsprogramma is dus belangrijk om online en offline gegevens te bundelen. Hoe houd je IKEA FAMILY interessant?

Ik geloof er niet in dat mensen alleen maar omdat ze een klantenkaart hebben een concurrent links laten liggen. Je moet als bedrijf vooral focussen en goed zijn in wat je doet: het assortiment, de inspiratie en beleving. Met extra services en aanbiedingen beloon je klanten voor hun loyaliteit.

IKEA FAMILY is al onderdeel van de mobiele app. Ligt het niet voor de nog meer data te verzamelen? Met mobiele locatie data is nauwkeurig vast te stellen wat iemand in een filiaal bekijkt en dus interesseert.

Ja, technisch kun je volgen waar iemand in de winkel loopt en zien wat hij bekijkt. Maar de vraag is of je dat wil en wenselijk vindt. Een groot techbedrijf heeft voorgesteld hiervoor een samenwerking te starten, maar daar zijn we niet op in gegaan. Hoe zie je dat ook voor je? We meten dat een klant in een e-mail de dekbedden heeft aangeklikt. De week erna loop je er in een filiaal langs. Moeten we dan vanuit de app een bericht sturen met een kortingsbon? Ons gaat dat veel te ver.

Misschien verwacht iedere jongere over twee jaar wel zulke berichten te ontvangen. Dan is dat een nieuw moment er over na te denken. Oneerbiedig gezegd kiezen we er nu voor anderen het wiel uit te laten vinden. We willen in ieder geval nooit in de situatie komen dat iemand je kan bekritiseren om datagebruik.

Zijn jullie met al die data ook in staat klantgedrag te sturen?

We sturen er niet actief op aan om iedereen nog die ene keer vaker naar een winkel te lokken. Onze groei schuilt in het aantrekken van nieuwe klanten en retentie – het behouden van de bestaande. 70 procent van de klanten die vorig jaar iets bij ons kocht, komt ook dit jaar langs. Dat is al tijden heel stabiel. Maar zonder nieuwe klanten, geen groei. Dit geldt voor alle bedrijven.

Sinds kort experimenteren we daarom met zogenaamde ‘value management campagnes’. Stel dat een klant ooit een matras kocht dan ontvangt hij jaren later rond het vervangingsmoment een automatische e-mail met inhoud passend bij zijn aankoop en profiel. De techniek hiervoor is nog niet zo lang in huis, het is dus vooral een kwestie van uitproberen nu. De eerste resultaten laten zien dat de open- en klikratio twee keer zo hoog is als die van een gewone e-mail.

Hubert vertelt dat de strategie jarenlang was om vooral de aankoopfrequentie onder die 70 procent te verhogen. ‘Ik geloof dat we onze energie beter kunnen steken in het binnenhalen van nieuwe klanten: de twijfel wegnemen bij die andere 30 procent. Hoe? Met de dit voorjaar gelanceerde campagne ‘Aandacht maakt alles mooier’ en ‘limited’ collecties wil hij bij de sporadische of niet-klant de kwaliteitsperceptie verbeteren. En in ieder geval laten zien dat de collectie vaker verandert dan gedacht.

Verandert dat hoe IKEA zich online presenteert?

We moeten meer het gezicht leren tonen dat schuilgaat achter die geel-blauwe gigant. Vooral onze designers en hun werk spelen daarin een rol. Zij laten zien niet zomaar wat uit te zoeken in een Chinese fabriek om er vervolgens een merklabel op te plakken. Nee, IKEA doet veel onderzoek naar het leven thuis en komt met nieuwe unieke producten.

De budgetten zullen het komende jaar daarom verschuiven. Traditionele advertising wordt vervangen door online video. Designers tonen bijvoorbeeld hoe je een geschikte tafel uitzoekt. In eerste instantie is zo’n video voor een breed publiek bedoeld. Maar uit klikgedrag en onze data leer je ook of iemand gaat samenwonen. Je kunt hier vervolgens op inspelen door die groep automatisch content te tonen over hoe je twee smaken mixt.

Personalisatie als heilige graal?

Personalisatie klinkt me als een persoonlijke aanhef boven een e-mail. Ik geloof met name in gepersonaliseerde content – content afgestemd op context. Voorspellen waar iemand in geïnteresseerd is, is technisch het moeilijkste niet meer. Maar die voorspelling omzetten in een relevanter ‘plaatje’ is wel een uitdaging. Een standaard productshot met witte achtergrond levert geen begerigheid op, een filmpje van een vlogger misschien wel.

Toon in een beeld niet alleen een tafel, maar ook bijbehorende en door een stylist geadviseerde producten. Overtuigt dat de klant niet? Laat die stylist dan vertellen over de herkomst van de producten. Zo voeg je ieder contactmoment waarde toe. Maar voor het zover is moeten we vooral heel veel content maken.

Van welke andere bedrijven leer je?

Vanuit dataperspectief en de borging van analytics in de organisatie kijken we zeker naar partijen als Uber en Airbnb. Nu vindt ieder land zijn eigen wiel uit en voert vervolgens lokaal data-analyses uit. Geïnspireerd door hun werk proberen we bijvoorbeeld met een intern platform internationale samenwerking te creëren en onze kennis van technologie te verspreiden. Wij zetten als eerste IKEA-land zo in op data. Als we onze lessen delen, haken anderen sneller aan en hoeven we ons op het gebied van techniek minder aan te passen. Nederland creëert een raamwerk en overhandigt de bewijzen dat je met analytics en datagestuurde marketing een bedrijf verbetert.

Dit artikel verscheen in EtailTrends (juli 2016).

Beeld: Merlijn Doomernik

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top