iDIN makkelijker te gebruiken door Magento-extensie

Magento-gebruikers kunnen nu de identificatieservice iDIN opnemen in hun webwinkel. Met deze service van de Nederlandse banken kunnen winkeleigenaren iemands identiteit verifiëren. Bijvoorbeeld om vast te stellen of iemand wel op het opgegeven adres woont of de leeftijd heeft die nodig is om een product te kopen.

Afgelopen november lanceerden de banken samen met de Betaalvereniging Nederland iDIN. Met iDIN kunnen rekeninghouders zich online identificeren bij aangesloten bedrijven door in te loggen met het inlogmiddel van hun bank.

Om het webwinkeleigenaren makkelijker te maken iDIN op te nemen in de eigen site is er nu een extensie voor Magento ontwikkeld. Om de inlogmethode op te nemen in de site moet een webwinkel samenwerken met een ‘Digital Identity Service Provider’. Het Nederlandse CM is als DISP betrokken bij het project en heeft samen met Epartment gezorgd voor de ontwikkeling van de extensie.

Eenmaal geïnstalleerd kan de klant inloggen zoals hij gewend is af te rekenen met iDEAL. De ‘acceptant’ kan de betreffende bank via IDIN vragen om bepaalde persoonsgegevens te verstrekken. Omdat de banken iemands identiteit al hebben vastgesteld – bijvoorbeeld bij het openen van een rekening – is het systeem bijvoorbeeld in staat aan de ‘acceptant’ terug te koppelen of iemands opgegeven leeftijd wel klopt. Iets functioneler lijkt de service nog voor e-commercebedrijven die er zeker van willen zijn dat diegene die een order plaatst ook is wie hij zegt te zijn. De Betaalvereniging denkt dan zelf bijvoorbeeld aan verhuurbedrijven als logische gebruikers van de service.

Eenmaal de extensie geïnstalleerd krijgt de Magento-gebruiker de optie om aan te geven welke gegevens precies opgevraagd moeten worden voordat de order is af te ronden. Natuurlijk betekent dit niet dat iedere klant gedwongen wordt om iDIN te gebruiken. De winkelier kan dit ook op productniveau activeren.

Iedere keer dat een bank via iDIN wordt gevraagd om persoonsgegevens, krijgt de klant te zien welke gegevens dat zijn. Voordat er gegevens worden uitgewisseld moet de klant daar goedkeuring voor geven. Financiële gegevens worden nooit gedeeld. Banken krijgen ook geen verdere gebruiksgegevens retour. Welke producten iemand koopt blijft dus iets dat alleen de winkelier weet.

De extensie is verkrijgbaar in de Magento-marktplaats en nu alleen nog geschikt voor Magento 1.

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top