Hackers van Anonymous leggen jihad-sites plat (Volkskrant, 12-01-2015)

Zonder dat internetproviders hebben ingegrepen zijn tientallen mogelijk jihadistische websites offline gehaald. Het is het werk van hackerscollectief Anonymous, dat daarmee wraak wil nemen voor de aanslagen van afgelopen week in Parijs. Enkele groeperingen reageren door bij Franse websites in te breken. Het is een gevecht van over en weer vuren en digitale trofeeën twitteren.

Sinds de aanslagen circuleren er meerdere video’s op het internet waarin de hackers van Anonymous wraak zweren op iedere organisatie die in verband gebracht kan worden met de aanval op het vrije woord. Zondag maakte de groep bekend dat de eerste hack was gepleegd, maandag is de lijst met successen snel uitgebreid.

Onder vermelding van hashtags als #TangoDown en #OpCharlieHebdo – verwijzend naar ‘operatie Charlie Hebdo’ – zijn ten minste 23 websites platgelegd en 36 Twitteraccounts onbereikbaar gemaakt. Tussen de namen prijkt onder meer een forum dat naar eigen zeggen islamitische landen achter de fysieke strijd wil krijgen, maar ook een website met audiolezingen over de profeet. Of er bij de Twitteraccounts is ingebroken of dat Twitter de profielen na klachten heeft verwijderd, is onduidelijk.

Islamitische groeperingen grijpen op hun beurt onder veelzeggende namen als United Islamic Cyber Force naar dezelfde virtuele strijdmiddelen. Een van de groeperingen – luisterend naar de naam AnonGhost en sprekend over ‘de Hebdo-varkens’ – verklaart de aanval te openen omdat de groep niet blij zou zijn met de reactie van het Franse volk. Na de hacks van een Frans ziekenhuis en websites van dorpen in de omgeving van Parijs is de focus nu verlegd naar het kraken van zoveel mogelijk sites.

Strategie
Hoeveel websites in deze ‘digitale oorlog’ tot nu toe zijn gehackt is niet duidelijk, evenmin als welk effect de acties sorteren. Gepubliceerde lijstjes noemen er tientallen, maar compleet zijn die zeker niet. De groeperingen opereren vaak op eigen houtje, een gemeenschappelijke strategie lijkt te ontbreken. De islamisten schieten met hagel en hacken in totale willekeur alles van bed en breakfast tot nachtclub.

Anonymous heeft echt bekende jihadistische websites nog niet offline weten te krijgen.

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top