Franse sites gehackt in digitale jihad-oorlog (Volkskrant, 15-01-2015)

Islamitische cybercriminelen hebben sinds de aanslagen in Parijs al zo’n 19 duizend Franse websites gehackt. Volgens het hoofd ‘cyberdefensie’ van het militaire apparaat is het voor het eerst dat in korte tijd zoveel websites in één land worden aangepakt.

Al een week lang zijn diverse bekende islamitische groeperingen in een strijd verwikkeld met hackers die opereren onder de naam Anonymous.

Beide clubs hacken er lustig op los. Anonymous claimt tot nu toe een kleine honderd mogelijk jihadistische websites en nog eens tweehonderd Twitteraccounts onbereikbaar te hebben gemaakt.

De gevolgen van het aantal islamitische wraakpogingen kan niet precies worden vastgesteld, maar het aantal inbraken in Franse websites is flink toegenomen. De tactiek is vooral om websites uit te zoeken die draaien op verouderde software, waarna via een bekend beveiligingslek wordt binnengedrongen.

Sites blijven vervolgens voor iedereen gewoon bereikbaar, maar ze worden door de hackers ‘beklad’ met de nodige propaganda.

Het zijn virtuele speldenprikjes, maar het is mogelijk een opmars naar meer. Online circuleert al enkele dagen het gerucht dat na de kleine websites ook grotere organisaties massaal zullen worden aangevallen.

Het team van hackers dat actief is onder de naam AnonGhost zegt al een database te hebben gekraakt van enkele Franse ministeries. In die databank zouden mogelijk duizenden persoonlijke gegevens van medewerkers zijn opgeslagen, zo meldt de Franse krant Le Monde.

Bluf of niet, de Franse veiligheidsdiensten zien er voldoende aanleiding in om websitebeheerders aan te sporen de systemen te controleren. In een document dat donderdag is verspreid, roepen de veiligheidsdiensten op alle beveiligingsupdates te installeren en zwakke wachtwoorden te vervangen. Hoe voor de hand liggend ook, vaak blijkt de deur online wagenwijd open te staan.

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top