Dat relaties niet overal even soepel lopen maakte ik al duidelijk in Waarom de klant geen service krijgt. Het eenzijdige verbond met een organisatie geldt niet meer, het gaat om de wederzijdse relatie. Maar wat nu als ik je vraag wat een relatie dan precies is? Kun je dan een eenduidig antwoord geven?
Liefde
De oudste en meest voorkomende vorm van relatie is de relatie vanwege liefde. Grappig om te zien is dat één van de voorbeelden van openheid en samenwerken, Wikipedia, geen (Nederlandse) duiding kent voor een liefdesrelatie. Geldt dat ook voor het huidige tijdperk waarin hard aan communities en relaties wordt gewerkt? Om deze nieuwe vorm van relaties te kunnen begrijpen spreekt Charlene Li In Open Leadership over de kenmerken van een relatie. Denk bijvoorbeeld aan de meest kostbare relatie in je leven. Voer je binnen deze relatie controle uit? Dicteer je? Of investeer je om een gelijkwaardige verbintenis te ontwikkelen? Exact zo is het met de toekomstige relatie tussen jou, in welke rol dan ook, en een willekeurige organisatie. Een succesvolle relatie dient te bestaan uit
1) Respect: Respecteer dat de ander net zoveel in de melk te brokkelen heeft als jij
2) Vertrouwen: Deel met elkaar om vertrouwen te winnen.
3) Openheid: Draag verantwoordelijkheid en wees open.
4) Nieuwsgierigheid: Behoud ook op langere termijn je nieuwsgierigheid in de ander.
5) Vergeving: Vergeef elkaar fouten.
En dan?
Dat deze elementen bijdragen aan een relatie lijkt mij vanzelfsprekend. Echter, het enige zekere in een relatie dat nooit wordt besproken is de dood. Wil het element van de dood zeggen dat ook aan deze vorm van relatie ooit een einde komt? Gaan we in dat geval weer terug naar af? Behouden we in die zin alleen de open relatie of ontstaat er een andere vorm van verbond? Wie het weet mag het zeggen…