De kracht van automated trading voor content en video marketing

Automated of programmatic trading en real time bidding zijn booming. De techniek waarbij via digitale marktplaatsen automatisch en real time advertentieplaatsen worden verhandeld, wordt voor veel organisaties steeds belangrijker. Het biedt daarnaast veelal over het hoofd geziene mogelijkheden voor content en video marketing.

Procter & Gamble, het bedrijf met een van de grootste marketingbudgetten wereldwijd, zou aan het einde van dit jaar ongeveer 75 procent van de digitale inkopen via automatische verhandeling willen laten verlopen. Een interessanteontwikkeling, aangezien zij geen directe relatie met de klant heeft. Hoewel hierdoor het directe effect van een advertentie op de verkopen niet meetbaar is, ziet zij voldoende potentie en toekomst in deze ontwikkelingen.

Het nieuws staat in schril contrast met de wereldwijde adoptie van automated trading. Enkele maanden geleden bracht onderzoeksbureau Forrester naar buiten dat bijna 70 procent van de marketeers de werking niet begrijpt of weinig weet heeft van de mogelijkheden op campagneniveau. Zij zijn met name bezorgd over de juistheid van besteding. De nieuwe toepassingen, met het doel advertentie-inkopen in effectiviteit te laten toenemen, hebben geregeld nog het effect van toenemende onzekerheid.

RTB: belangrijkste ontwikkelingen

Afgelopen jaar was real time bidding een van de meest snel groeiende segmenten binnen digitaal adverteren. De belangrijkste ontwikkelingen zien we terug in algemene adoptie en de inzet van video. Real time bidding en automated tradinghebben zich in hoog tempo ontwikkeld. De techniek wordt nu niet langer alleen ingezet voor direct response advertenties als CPC en CPA-campagnes. RTB biedt inmiddels zeer verfijnde mogelijkheden waarmee de advertentie toegespitst wordt op contextuele factoren van de consument. Hoewel iedere branche zo zijn eigen meetmethoden kent, worden overal de vruchten geplukt van veel specifiekere targeting en prijsonderhandeling.

Content en video marketing

Een belangrijke drijfveer achter de toenemende bestedingen is de beschikbaarheid van RTB voor online video-advertenties. Met name wanneer kwalitatieve impressies zijn gewaarborgd – en bijvoorbeeld vervuiling door auto-play video’s uitgefilterd – zou real time advertising via video wel eens uitkomst kunnen bieden. De opmars van content marketing richt zich nu met name op geschreven inhoud. In grote hoeveelheden produceren bloggers, tekstschrijvers en marketeers content voor artikelen en whitepapers. Met deze focus laten zij extra potentieel succes links liggen.

Iedere maand wordt er alleen al op YouTube 6 miljard uur gekeken naar video. Dit bewegende beeld wordt op een geheel andere wijze verwerkt dan geschreven tekst. Video kenmerkt zich door een eenvoudige, snelle en efficiënte verwerking door de hersenen. De juiste content in videoformaat ontlokt interactie met een publiek dat de geschreven inhoud veelal niet doet. Met video marketing worden doelgroepen aangesproken die eerder onbereikbaar leken. Het eigen YouTube-kanaal krijgt de nodige aandacht, en bovendien kan direct worden verwezen naar relevante zoekopdrachten of gerelateerde pagina’s.

De mogelijkheden van automated en programmatic trading worden binnen advertising van steeds groter belang. De combinatie met content marketing is wellicht niet de meest voor de hand liggende, maar zeker geen overbodige.

De voordelen van automated trading

Multi-device mogelijkheden – Video wordt in toenemende mate geconsumeerd over verschillende apparaten. De afwisseling in type scherm vraagt om een technologie die marketeers in staat stelt publiek te bereiken via het juiste kanaal. Automated en programmatic trading brengt organisaties ongeacht het scherm in contact met de doelgroep.

Efficiëntie – Op basis van budget en de gewenste resultaten kan een optimaal pakket aan advertentieplaatsen worden ingekocht. Ook premium posities behoren tot de mogelijkheden.

De juiste beslissing – De computergestuurde technologie biedt een grote bron aan data. Mediabureaus en marketeers kunnen zich nu veel meer richten op de strategische koers en campagnes optimaliseren aan de hand van beschikbare, rijke, informatie.

Bescherming – Fraude met kliks en plaatsing in ongewenste, illegale, context is een grote zorg. Het juiste systeem voor automated trading ziet toe op bescherming van het merk en voorkomt ongewenste associaties.

Twee op zichzelf staande specialisaties binnen marketing, inkoop van advertentieruimte en productie van online content, verdienen gezamenlijke aandacht. De synergie van inkoop en verdienen van aandacht zijn ook hier potentieel groots.

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top