Bob Marley wordt het gezicht van een nieuw marihuanamerk (Volkskrant, 19-11-2014)

Bob Marley, de man van Jamaica, reggae en natuurlijk de pretsigaret, wordt het officiële gezicht van het marihuanamerk Marley Natural, het eerste dat wereldwijd verkrijgbaar is. De erven Marley hebben een deal gesloten met een Amerikaanse private-equity-investeerder, die Marley’s naam en gezicht mag gebruiken voor de verkoop van de drugs. Onbekend blijft hoeveel geld er is betaald, maar Marley’s weduwe Rita was er zeer over te spreken.

Vanaf volgend jaar komt de Marley Natural op de markt. Daarnaast brengt het merk gezichtscrèmes op basis van de drug en allerlei accessoires als de elektronische joint op de markt. Naar verluidt volledig naar de smaak van Bob Marley zelf.

Drijvende kracht achter wat ‘de Starbucks van de marihuana’ moet worden, is het Amerikaanse investeringsfonds Privateer Holdings. Een bedrijf dat ook een van de grootste marihuanaplantages van Canada bezit.

Om van blowen net zoiets gewoons te maken als het drinken van een kop koffie is een bekende naam ingehuurd: reclamebureau Heckler Associates. Dat bedacht eerder het merk Starbucks en bracht de koffie met hippe namen aan de man.

Privateer Holdings wil met de onlangs opgehaalde 50 miljoen dollar aan investeringen hét merk voor drugsgebruikers worden. En niemand die daarbij beter als boegbeeld past dan de bekendste rastafari. Zoals oprichter Brendan Kennedy het verwoordde: ‘Marley zette meer dan 50 jaar geleden de legalisering in gang. Wij zullen helpen die af te ronden.’

Dat klinkt nobel, maar het is bovenal lucratieve business. Nu de eerste Amerikaanse staten het roken van een joint hebben gelegaliseerd ontstaat een enorme hoeveelheid handel waar goed geld aan te verdienen is. Medicinaal en recreatief gebruik zou bij Amerikaanse bedrijven alleen al dit jaar 2,6 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) in het laatje brengen. Een niet onaantrekkelijk veelvoud van de 20 miljoen dollar die zij nu bij elkaar sprokkelen met T-shirts en mokken.

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top