Shell opende dinsdag bij wijze van proef een Starbucks-vestiging bij Breukelen. Met luxeaanbod compenseren pompstations hun teruglopende inkomsten.
VAN ONZE VERSLAGGEVER YOSHI TUK
Een aan de snelweg gelegen terras, het is niet de meest voor de hand liggende plek voor een Chai Crème Frappuccino of Caramel Macchiato. Toch is het overvol bij de dinsdag door Shell geopende Starbucks-vestiging aan de A2 richting Utrecht.
Ter hoogte van Breukelen is het nu mogelijk om in plaats van de automatenkoffie te kiezen voor de Amerikaanse mok. Verder zijn er nu broodjes van Deli2go en kunnen automobilisten er gebruikmaken van de ‘luxe toiletwinkels’ van 2theloo.
Pompstations ondergaan een transformatie nu de inkomsten uit het tanken teruglopen. Auto’s en vrachtwagens worden milieuvriendelijker en bestuurders worden zuiniger. Per jaar neemt het particuliere brandstofverbruik al met 3 procent af, zo bleek uit een in mei verschenen rapport van Rabobank. Los van de concurrentie die de grote merken ondervinden van de goedkope onbemande stations.
Bovendien wil de automobilist luxe: de vette bal gehakt voldoet niet meer, net als een doorsneewinkeltje bij het pompstation. ‘Zulke winkels waren vroeger een alternatief voor de supermarkt, omdat ze altijd open waren’, zegt Tim Schoenmakers van BETA, de belangenvereniging van tankstations. ‘Maar die supers zijn nu ’s avonds ook open.’
Het bieden van meer luxe lijkt te werken bij de Shell in Breukelen. Voor de broodjes carpaccio van Deli2go staat een rij tot aan het einde van het pand. De Starbucks blijkt vooral een uitkomst voor zakenlieden en automobilisten met tijd. Oplaadpunten voor de laptop en gratis wifi zijn populair.
‘Bij het pompstation krijg je bocht te drinken. Hier weet je wat je krijgt en durf je met een relatie af te spreken’, meldt een bezoeker. Toch kiezen nog genoeg bezoekers van dit pompstation voor de vertrouwde automaat. Die is een stuk sneller dan de Starbucks.
Een voormalige pomphouder van Total, met een kopje automatenkoffie van 2,50 euro in de hand, begrijpt de keuze van Shell voor Starbucks (al gauw een euro duurder) echter wel. ‘Pomphouders moeten overstappen op extraatjes. Vooral het loungen op zo’n terras, daar geloof ik wel in.’
Nieuwe klandizie
Shell is niet de enige die op deze manier nieuwe klandizie trekt. Concurrenten als Esso en BP zetten met namen als Délifrance en Wild Bean Café in op een zelfde beleving: vers en gezond, maar dan onderweg. ‘Brandstof lijkt bijna een bijzaak’, merkt de voormalige pomphouder van Total op.
Volgens de lokale districtmanager van Shell spreekt vooral het A-merk Starbucks tot de verbeelding. ‘Iedereen stapt naar binnen alsof het er al jaren staat. We verleiden de bezoeker om rust te pakken en iets langer te blijven.’ Voor het verkopen van extra brandstof is het niet per se nodig, zegt hij. ‘Het is en blijft een extraatje.’
Volgens Tim Schoenmakers van BETA zal de luxetrend doorzetten. Vooral zelfstandige pomphouders moeten alles uit hun locatie halen, nu de concurrentie groeit en de marges op de brandstofverkoop onder druk staan.
Vergaderruimtes, afhaalpunten van supermarkten en zelfs zonnebanken vind je al langs de weg, stelt de belangenvereniging. De voormalige pomphouder van Total verzucht: ‘Maar veel gekker dan dit zal het niet worden, toch?’