Apps zijn net zo slordig als stappentellers (Volkskrant, 10-02-2015)

Wie overweegt een moderne stappenteller aan te schaffen, kan daarvoor evengoed een smartphone-app gebruiken. Telefoons registreren het aantal voetstappen net zo goed als de slimme armbanden van Fitbit, Jawbone of Nike. Namelijk: net niet nauwkeurig. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek in The Journal of the American Medical Association.

De onderzoekers rustten veertien personen uit met in totaal tien gadgets die beloven de stappen nauwkeurig te tellen. Een pedometer om ieders middel, twee versnellingsmeters aan de broek-riem en drie metende armbanden aan de pols. In de broekzak deden nog eens vier smartphone-apps op twee verschillende telefoons dezelfde poging de vijfhonderd of vijftienhonderd passen te tellen die op een loopband werden gezet.

En wat blijkt: het tellen van stappen is nog geen sinecure. Wearables en smartphone-apps hebben moeite de afgelegde afstand nauwkeurig vast te leggen. Slimme armhangers als de Nike Fuelband vertoonden gemiddelde uitschieters tot wel 23 procent in de min, de smartphone doet het iets beter.

Trendlijn blijft interessant
Zijn de slimme meters daarmee nutteloos voor het monitoren van gedrag of gezondheid? ‘Welnee’, zegt Lucien Engelen die bij het Radboud in Nijmegen onderzoek doet naar innovatie in de zorg. ‘Je wilt niet weten of je 50 of 60 meter hebt gelopen, maar of het op termijn beter of slechter met je gaat. De trendlijn is het interessantst. Als je de cijfers afzet tegen iets absoluuts als een bloeddruk, kun je altijd nog een correctie toepassen.

‘Het belangrijkste is dat medische meetgegevens beschikbaar worden in de thuisomgeving. Dit jaar zal een enorm aantal nieuwe gadgets zijn intrede doen. Die maken het aanleren van een gezonde levensstijl makkelijker.’ Nauwkeurigheid is volgens Engelen een zorg voor later en iets dat als vanzelf zal volgen.

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top