Apple’s vingerafdrukscanner: Verbetering of levensgevaarlijk?

Menig Apple-fan werd deze week teleurgesteld. Geen technische revolutie, nog steeds geen iWatch en zelfs geen nfc-chip. Waar we het mee mogen doen is een plastic telefoon in ludieke kleuren en een verbeterde iPhone 5. Interessant genoeg voegt Apple wel een vingerafdrukscanner toe. De gewenste verbetering of levensgevaarlijk?

Tot op de dag van vandaag heb ik spijt van het afgeven van mijn vingerafdruk aan de Nederlandse overheid. Wie garandeert mij immers dat deze veilig wordt opgeslagen en waar wordt deze precies voor gebruikt? Apple begeeft zich nu op hetzelfde gevaarlijke terrein. Aan de homebutton van de smartphone wordt een Touch ID lezer toegevoegd wat de pincode deels vervangt. Met het plaatsen van de vinger verkrijgt men toegang tot de telefoon en kunnen aankopen worden gedaan binnen iTunes of de App Store.

Met de recente geschiedenis van digitale afluisterschandalen en het door de NSA opvragen van data bij technologische bedrijven zouden de nekharen direct omhoog kunnen gaan staan. Dat weet ook Apple en was er als de kippen bij deze zorgen weg te nemen. Volgens het bedrijf wordt de informatie versleuteld en lokaal opgeslagen. Er wordt nadrukkelijk meegegeven dat de informatie niet via iCloud of met ontwikkelaars wordt gedeeld. Zoals gezegd is de vingerafdruk een gedeeltelijke vervanging van de pincode. Wordt de telefoon 48 uur niet gebruikt dan is het openen van de telefoon alleen nog mogelijk met de persoonlijke code.

Nu de telefoon in steeds grotere mate een draagbaar kantoor wordt is beveiliging essentieel. Mits deze biometrische gegevens veilig en slechts lokaal worden opgeslagen is Touch ID een welkome toevoeging. Maakt de vernieuwing het de tasjesdief niet lastiger dan bespaart het allicht enkele minuten per dag. Krijg je toch maar weer mooi van Apple.

 

 

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top