Ziektes voorspellen met sociale media: What’s next?

Vroeger, toen bijna alles beter was, was je vaak te laat. Een kletsnatte niesbui in je gezicht, een verontschuldigende “ja het heerst” en je was verkouden. Nu is het 2012 en kun je dit alles voorkomen door het gebruik van sociale media. Wat heet, met een grote zekerheid tot ruim een week vantevoren!

In Nederland hebben we De Grote GriepMeting, Google publiceert de Flu Trends maar dat vonden ze aan de Universiteit van Rochester in New York niet voldoende. Sociale media moeten ons meer kunnen vertellen dachten zij waarna ze startten met een onderzoek. Het team analyseerde 4.4 miljoen tweets voorzien van GPSgegevens geplaatst door ruim 630.000 gebruikers. Een speciaal algoritme werd geleerd uitingen als “ik word ziek van X” te onderscheiden van uitingen waarin daadwerkelijk werd gesproken over ziekteverschijnselen. Dat eerste is wat we binnen Buzzcapture ruis noemen.

Aan de hand van deze miljoenen tweets was het mogelijk met een zekerheid van 90% te kunnen voorspellen wanneer gezonde mensen de griep zouden krijgen en hierover in sociale media zouden spreken. Dit tot wel acht dagen van tevoren. Uiteraard moeten er kanttekeningen worden geplaatst. Niet iedereen tweet even betrouwbaar over zijn of haar ziekte en ook hangt het al dan niet ziek worden van vele verschillende factoren af.

Desalniettemin kunnen deze bevindingen leiden tot interessante ontwikkelingen. Wat dacht je van een app die waarschuwt wanneer je een risicogebied betreedt? Vlucht je gauw naar binnen om je vrienden te spreken via sociale media. Wel zo veilig.

Ziektes voorspellen met social media. What’s next?

Bron: newscientist.com

Waardeer je mijn werk? Ondersteun me en maak zo nog meer mogelijk

Een deel van mijn werk als freelance journalist en schrijver is op eigen initiatief en zonder opdrachtgever. Wil je me daarin steunen, dan kan dat met een donatie.

Ook interessant

It seems we can't find what you're looking for.
Scroll naar top